BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 24.08.2020 | Okunma Sayısı: 3001

                                                              Basına ve Kamuoyuna

Yaklaşık 7 ay önce Adıyaman Kapalı ceza evi 2014 yılında Samsat depremi sonrası hazırlanan bir rapor ile çürük yapı ilan edilmiştir. Bu rapordan 6 yıl sonra Malatya ve Elâzığ Depreminin akabinde Adıyaman Kapalı Ceza evi tahliye edilmiştir. Hükümlü ve Tutuklular yüzlerce kilometre uzaklardaki cezaevlerine gönderilmiştir. (Maraş, Gaziantep ve Şanlıurfa cezaevlerine) O tarihlerde yapılan açıklamalarda Cezaevinin geçici olarak kapatıldığını bir veya  iki ay içinde tekrar açılacağı yolunda açıklamalar yapılmıştır.

Tutuklu ve hükümlülerin uzak illere gönderilmesi binlerce tutuklu ve ailesini mağdur ettiği gibi devam eden duruşmalar nedeniyle avukatlarda mağdur olmuştur. Savunmalarını hazırlamak için istedikleri zaman görüşme imkanları engellenmiştir. Savunma makamı gereği gibi hazırlanamamıştır.

7 ay önce Adıyaman iktidar milletvekilleri ve Adalet bakanı açıklamalar yapmış ve cezaevinin geçici olarak kapatıldığını bir iki ay içinde güçlendirme yapılarak tekrar açılacağın beyan etmişlerdir. Bu nedenle 300 personelinin bir yere gönderilmeyeceği, personelin rahat olması gerektiğini beyan etmişlerdir.

Aradan geçen bunca süreye rağmen Adıyaman Cezaevinde hiçbir güçlendirme faaliyeti olmadığı gibi yeni bir Cezaevinin yapılması için hiçbir faaliyette bulunmamışlardır.  

En son Ceza ve Tutukevleri Genel müdürlüğünde gelen 17.08.2020 tarihli yazıda 300’e yakın personelin en geç bir hafta içinde tayın istemelerini, tayin istemeyenlerin resen tayin edilecekleri bildirilmiştir.

Tutuklu ve hükümlü aileleri ile birlikte şu anda 300 personelin dağıtılması gündemdedir. Tutuklu ve hükümlüler ile aileleri, çalışan 300 personel ve ailesi devlet eli ile mağdur edilmektedir. 1500-2000 kişinin mağdur edilmesi siyasilerin ve yöneticilerin umurunda değildir. Bunlara insan gözü ile bakılmamaktadır. Aileler ve çocuklar göz ardı edilmekte , aile bütünlüğü yok sayılmaktadır.

2014 yılında çürük raporu verilen cezaevi neden 6 yıl hizmette kalmıştır. Aradan geç en altı yıl boyunca hükümet yetkilileri 2000’den fazla kişinin mağduriyetini önlemek için ne yapmıştır. Sorulması gereken asıl soru budur.

Siyasiler ve hükümet yetkilileri sesiz kalmakta ve telefonlara bile cevap vermemektedir. Eskiden vermiş oldukları sözleri ve söylemiş oldukları yanlış beyanların hesabını vermemek için suskun kalmaktadırlar.

Koskoca devlet 6 yıl boyunda bir cezaevini güçlendiremedi mi?  Yeni bir cezaevi yapamadı mı ? Acaba yandaş bir müteahhit mi bulamadılar ? Anlamış değiliz. Eğer Cezaevi çürük idiyse 6 yıl boyunca bunca insanı nasıl orada tuttunuz? Bunun hesabını veren yoktur. Tamda okulların açılacağı sırada 300 personelin mağdur edilmesi kabul edilebilir bir şey değildir. Adıyaman Barosu olarak aileleri ile birlikte mağdur edilen kişilerin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Meslektaşlarımızın,  tutukluların, hükümlülerin ve çalışan personel ile ailelerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgililerden gerekli duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz.24.08.2020

                                                                                     Adıyaman Baro Başkanlığı

 

 

22.01.2025
AV. BİLAL DOĞAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.