KAHTA İLÇESİNE AĞIR CEZA MAHKEMESNİN KURULMASI TALEBİ
Tarih: 22.05.2024 | Okunma Sayısı: 374

 

T.C

ADALET BAKANLIĞI

 

Adıyaman Merkez ilçesi Ağır Ceza Mahkemesi yargı çevresine bağlı mülhakat adliye olarak faaliyet göstermekte olan ilimiz Kahta ilçesi adliyesi, aynı zamanda ilimiz Sincik ilçesinin de yetkili yargı çevresidir. Bu iki ilçemiz coğrafi konum olarak Adıyaman Merkez İlçesinin doğusunda yer almaktadır.

İlimiz Gerger ilçesi ise, Adıyaman Merkez ilçesi Ağır Ceza Mahkemesi yargı çevresine bağlı mülhakat adliye şeklinde faaliyet göstermekle birlikte, Kahta ilçesinin de doğusunda bulunmakla coğrafi konum olarak Adıyaman Merkez İlçesine çok uzak kalmakta, öte yandan Kahta ilçesine çok daha yakın bir konumda yer almaktadır.

Konum olarak dağlık bir bölgede yer almalarına bağlı olarak ilimiz Gerger ve Sincik ilçelerinde ikamet eden vatandaşımız, Adıyaman Merkez ilçesine ulaşımlarında ciddi zorluklar yaşamaktadır. Bu ilçelerimiz; yol mesafesi ve ulaşım kolaylığı ile ilçenin daha gelişmiş olması dolayısıyla sosyal ve ekonomik yaşantı itibariyle de Kahta ilçesiyle çok daha yoğun bir irtibat halindedir.

            Resmi kayıtlara göre ilimiz Kahta ilçesinin nüfus durumu aşağıda yer alan tablodaki gibi olmakla birlikte asrın felaketi olarak değerlendirilen 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman Merkez ilçesi ve diğer ilçelerine nazaran Kahta ilçesinin depremlerden daha az etkilenmesi nedeniyle Kahta ilçesine doğru çok ciddi bir nüfus akışı olmuştur. Bu durum, aşağıda yer alan tabloda gösterilen yıllara göre fezleke sayılarında da kendini göstermiş durumdadır.

            Kaldı ki, Adıyaman Merkez İlçesine nazaran Kahta ilçesine çok daha yakın konumda olan ilimiz Gerger ve Sincik ilçelerinin de Kahta ilçesine Ağır Ceza Mahkemesinin kurulmasıyla birlikte bu yer yargı çevresine bağlanması ile Gerger ve Sincik ilçelerimiz için de çok daha iyi bir durumun oluşacağı muhakkaktır.

Şunu da belirtmek gerekir ki, benzer coğrafi durum ve iş yoğunluğuna sahip birçok ilçedeki adliyenin Ağır Ceza Mahkemeleriyle teşkilatlandığı bilinen bir gerçektir.

Yukarıda izah edilen sebeplerle, ilimiz Kahta ilçesinin coğrafi durumu Nüfus ve iş yoğunluğu nazara alındığında bu ilçemize Ağır Ceza Mahkemesinin kurulmasının elzem olduğunu belirtir, bu konuda gereğini saygıyla arz ve talep ederiz. 21.05.2024

 

 

 

Adıyaman Barosu Adına

Av. Bilal DOĞAN

Baro Başkanı

 

 

 

 

 

Adıyaman Merkeze uzaklığı (km)

İlçenin Nüfusu (2023)

2023 Yılında Adıyaman’a Gönderilen Fezleke Sayısı

2024 Yılının ilk 5 ayında Adıyaman’a Gönderilen Fezleke Sayısı

Kahta

34

132.303

185

110

Sincik

66

16.447

 

 

Gerger

101

15.679

14

7

 

 

T.C. ADALET BAKANLIĞI YAZISI 

T.C. HAKİMLER VE SAVCILAR KURULU YAZISI 

 

 

 

8.09.2024
AV. BİLAL DOĞAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.